Saturday 28 August 2010

i had to crucify some brother today!

herkese merhaba,

geçen programdaki yayın sonunda;

konsept: manchester madchester olalı ve sonrası
karışık kaset: i had to crucify some brother today!

side a
1. the buzzcocks - ever fallen in love
2. joy division - new dawn fades
3. the smiths - hand in glove
4. new order - true faith (peel sessions)
5. happy mondays - kinky afro
6. the stone roses - sally cinnamon
7. james - sit down

side b
1. the verve - sonnet
2. oasis - don't look back in anger
3. electronic - vivid
4. elbow - red
5. i am kloot - twist
6. lamb - gabriel

Sunday 22 August 2010

manchester madchester olalı ve sonrası

"güzel iskoçya'nın en bi güzel grupları" konseptli ilk programımızı geçen perşembe yaptık. dinleyen herkese teşekkürler, umarım beğenmişsinizdir. bu programda oluşan karışık kasetin adı "single malt" oldu. kasetin fotoğrafını önümüzdeki günlerde siteye koyacağım.



bu haftaki programın konsepti ise "manchester madchester olalı ve sonrası". manchester müzik sahnesine göz atıyoruz... manchester 60'lardan beri gerek britanya gerek dünya müzik arenasına önemli gruplar kazandırmış bir şehirdir. işte biz, bu gri şehirde 1976 yazına denk gelen bir konser ile yolculuğumuza başlayacağız:




konser o dönem londra'yı kasıp kavuran sex pistols'ın, konseri organize eden manchester'lı buzzcocks'un elemanları howard devoto ve pete shelly. izleyici sadece 40-50 kişi. ama izleyiciler arasında steven patrick morrisey (bildiğiniz morrissey), peter hook ve bernard sumner (joy Division ve new order elemanları), tony wilson (factory records ve the haçienda'nın kurucusu), mick hucknall (simply red) gibi isimler var. konseri izlerken bu kişilerin hiçbiri ne ünlü oldukları grupları kurmuşlardı ne de başlayacak olan manchester çılgınlığında yer alacaklarından haberdarlardı!



buzzcocks'ın punk sahnesine manchester grubu olarak girmesini takiben manchester müzik sahnesi tekrar canlanır. punk'ın kısa süren hükmünün ardından post punk döneminde ise manchester ada müziğini temelden etkileyen şehir olmuştur.



joy division'ın ortaya çıkması ve tony wilson'ın factory records'u kurması, ian curtis'in intiharı, new order, the smiths, the haçienda adlı klübün açılması, acid house'ın ve ecstacy'nin yükselişi, alternatif rock'ın dans müziği ile buluşması, kısacası madchester akımı! the stone roses, the charlatans, happy mondays, james işte bu dönem gruplarıdır. tüm bunlar 10 yıl gibi bir zamanda gerçekleşirken, arkasından 1990'larda britpop'un doğuşuna ön ayak olur. misal, britpop'un sevilmeyen kardeşleri manchester'li noel ve liam gallagher (oasis), the stone roses'ın roadie'si olarak büyümüştür. oasis, the verve, gene gibi madchester sonrası (ama etkisinde büyümüş) çıkan manchester'lı gruplar 1990 ve sonrası ada müziğini de şekillendirmiştir.



işte karışık kaset'in ikinci programı... "manchester madchester olalı ve sonrası". 26 ağustos perşembe saat 20.00'da! www.sourberry.org/onair.

kaçırmayın!